Christelijke Mutualiteit pleit voor nationaal heupregister

Opgelet: Dit is een verouderd artikel uit ons archief. De inhoud kan inmiddels niet meer van toepassing zijn.

21/10/10 16u20 - De Christelijke Mutualiteit pleit voor een verplichte registratie van data over ingrepen met heupprotheses in een nationaal heupregister. Dat kan de kwaliteit van implantaten en de evaluatie van de zorg verbeteren, zo stelt de CM.

De Christelijke mutualiteit houdt "bij gebrek aan nationaal initiatief" een eigen heupprothesendatabank bij sinds 1990. Op basis daarvan maakt de mutualiteit op dat sinds 2004 (tot en met 2009) 184 CM-leden drager zijn van een teruggeroepen kunstheup door de firma DePuy Orthopaedics. Nog volgens de CM-cijfers maakt 4,8 procent van die patiënten kans op een hersteloperatie, en heeft 3,26 procent al effectief een herstelingreep ondergaan.
 
Overschatting firma
Vandaag raakte bekend dat de Amerikaanse firma sinds augustus twee van haar heupprotheses (ASR XL Acetular System en ASR XL Hip Resurfacing System) terugroept. In België gaat het volgens DePuy om 1.500 ingeplante kunstheupen, al betwijfelt de CM dat hoge aantal.
"De christelijke mutualiteit heeft tot en met 2009 184 betrokken patiënten. Wij hebben een marktaandeel van 42%. Misschien maakt de firma een overschatting", zegt Katte Ackaert van CM.
 
Nood aan register
In ieder geval bewijst het incident voor de christelijke mutualiteit dat er nood is aan een overheidsinitiatief. "Een nationaal register kan de problematiek beter in kaart brengen", zegt Katte Ackaert van CM, die benadrukt dat een hersteloperatie veel risico's met zich meebrengt.
Volgens haar kan er voortgebouwd worden op een bestaand registratie-initiatief van de Belgische Vereniging voor Orthopedie en Traumatologie (BVOT). De registratie van heupprotheses gebeurt tot nu toe vrijwillig. "Van de jaarlijkse ongeveer 17.000 heupimplantaties worden er slechts 1.000 geregistreerd", stelt Bram Swaerts, woordvoerder van CM.
 
"In Zweden bijvoorbeeld, waar de verplichte registratie al bestaat, wordt elk nieuw type kunstheup getest binnen enkele ziekenhuizen en pas bij positieve evaluatie op de markt toegelaten", voegt Bram Swaerts eraan toe.
(belga/vsv)

Bron: www.demorgen.be