Aangepaste douche, WC, bad

Categorie: 
Opgelet: Dit is een verouderd artikel uit ons archief. De inhoud kan inmiddels niet meer van toepassing zijn.

Reumatoïde artritis patiënten kunnen veel problemen krijgen met douchen, gebruik van het toilet, en een bad nemen. Zich goed kunnen vasthouden is daarbij erg belangrijk. Vandaar dat ik hier een aantal hulpmiddelen onder je aandacht breng. Dit is slechts een greep uit de talrijke variatie aan dergelijke hulpmiddelen.

Foto 1 toont een volledig aangepaste douche, en een verhoogd WC met grijpbeugel.
Foto 2 toont een douchestoel op wieltjes. Deze bestaan ook zonder wieltjes zoals je ziet op foto 3: douchekruk  die handgrepen heeft aan beide kanten om extra steun en stabiliteit te geven.
Op foto 4 zie je een toiletverhoger die gemakkelijk te bevestigen is. Persoonlijk vind ik dergelijke toiletverhogers niet erg hygiënisch en, indien je budget het toelaat, is het beter een nieuwe toiletpot te kopen.
Foto 5 is een gehoekte wandbeugel ter ondersteunung bij het staan of zitten. Ideaal voor in het toilet. De gehoekte vormgeving ondersteunt de onderarm bij het opstaan
Op Foto 6 zie je een opklapbaar zitje in de douche. Aan de muur rechts is een lange geribde antislip beugel gemaakt om je goed aan vast te houden. Een valse bodem zorgt voor een quasi gelijke hoogte met de vloer.

En nu dan even aandacht aan het bad.
Foto 7 is een lichtgewicht plastic badplank die sterk en comfortabel is en met een goede waterafvoer. Makkelijk te bevestigen en verkrijgbaar in drie verschillende lengtes.
Foto 8 tenslotte is een badrandbeugel die voor ondersteuning zorgt bij het in en uit bad stappen. De badrandbeugel kan in vier verschillende hoogten en twee hoeken worden ingesteld.

Natuurlijk bestaan er nog heel wat hulpmiddelen voor zwaar motorische problemen, maar ik heb het hier uitsluitend over eenvoudiger systemen die voor de RA-patiënt toch wel heel nuttig kunnen zijn.

Foto 1                   

            

                                              

 

Voor deze extra kosten kun je tussenkomst krijgen van het VAPH (Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap), mits ingeschreven voor je 65 jaar.

Mia, geplaatst: 2012-12-24

Heb je zelf een hulpmiddel ontworpen?
Mail dan de beschrijving met foto naar ra@raliga.be
.